Nakon pozdravnih riječi domaćina i zahvale svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, uslijedio je blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova sa ovoga područja.

Potom su brojni posjetitelji degustirali 50-tak izloženih lumblija koje su za ovu prigodu spravile vrijedne blatske domaćice, a po završetku degustacije uslijedilo je proglašenje i dodjela nagrada za najbolje lumblije za 2016. godinu.

Tako je po odluci stručnog žirija prvo mjesto i nagradu od 1000 kuna osvojila lumblija Viteškog udruženja „Kumpanjija“ (izradile Marija Matulović, Antonela Padovan i Fanita Šeman), drugo mjesto i 600 kuna osvojila je lumblija Doma za odrasle osobe „Majka Marija Petković“, a treće mjesto i 400 kuna lumblija Ivane Cetinić Grošić, dok je nagradu publike za najbolju lumbliju i 1000 kuna osvojila Marija Bačić Bufalo.

Inače, lumblija se u Blatu priprema više od dva stoljeća, a priča o njenom nastanku seže još iz doba Napoleona. Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, koji su se silom prilika morali rastati.

Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući "N'oublie pas" (ne zaboravi me). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je kolač lumblija ostao kao spomen. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi, njoj su zazvučale kao „lumblija“, ali je poruka bila jasna i nije postojala nikakva jezična barijera. Danas se lumblije redovito poklanjaju rodbini, susjedima i prijateljima.

"Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje. Naime, zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

alt

Tekst: Dinko Oreb

Foto: Silvija Munda – G.E.T Report


Ispis