Na 114. sjednici održanoj 15. veljače 2005. godine Općinsko poglavarstvo donijelo je  Zaključak o prihvaćanju i upućivanju Općinskom vijeću na donošenje Pravilnika o pravu na pristup informacijama. Ovim se Pravilnikom, u cilju osiguravanja javnosti rada Općinskog vijeća i Općinskog Poglavarstva sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, utvrđuju uvjeti pod kojima se omogućava neposredan uvid javnosti u rad tijela Općine.

Također je donijelo Zaključak o prihvaćanju Odluke o proglašenju 2005. godine «Godinom iseljenika» i proglašenju 25. svibnja «Danom iseljenika»,   obilježavajući na taj način tragični događaj velikog iseljavanja Blaćana, posebno 25. svibnja 1925. godine kada je u jednom danu Blato  napustilo preko 1000 ljudi.

U nastavku sjednice Poglavarstvo  je raspravljalo i prihvatilo Izvješće o naplati općinskih poreza za 2004. godinu, te donijelo Zaključak kojim se zadužuje Odjeljak općinske uprave i samouprave provesti postupak prisilne naplate za nenaplaćena potraživanja iz prethodnih godina. Poglavarstvo je prihvatilo i Izvješće o naplati komunalne naknade, komunalnog doprinosa i komunalnog priključka za 2004. godinu, te utvrdilo kako su ukupna potraživanja u 2004. godini koja uključuju i potraživanja iz 2003. godine s osnova komunalne naknade iznosila 515.658,34 kune, od čega je naplaćeno  382.356,33 kuna ili 74,15%. U raspravi je također rečeno kako je Općina Blato pojedinim pravnim osobama izvršila otpis potraživanja iz prethodnih godina u iznosu od 45.063, 00 kuna.

U sklopu rasprave o realizaciji projekta uređenja nerazvrstanih cesta na području Općine Blato i temeljem Javnog poziva za uređenje ceste Črnja Luka - Spiliška, Općinsko Poglavrstvo donijelo je Zaključak kojim se utvrđuje građevinski obrt «Luketa» čija ponuda iznosi 118.500;00 kuna najpovoljnijim ponuđačem za uređenje dijela ceste Črnja Luka - Spiliška.

Ujedno je donesen Zaključak kojim se Projektni ured «Glavinić» utvrđuje najpovoljnijim ponuđačem za izradu projektne dokumentacije za proširenje ceste Sitnica-Karbuni čija ponuda zajedno sa PDV-om iznosi 305.000;00  kuna.

Poglavarstvo je također upoznato kako su svim udrugama u kulturi i sportu upućeni pozivi za dostavu prijedloga kandidata za dodjelu županijskih javnih priznanja koje isti mogu prijaviti do 1.ožujka 2005. godine na adresu Odbora za dodjelu javnih priznanja  Dubrovačko -neretvanske županije. 

Na kraju sjednice utvrđen je dnevni red  42. sjednice Općinskog vijeća koja će se održati 24. veljače u 17.00 sati u vijećnici Općine Blato.


Ispis