Potom je uslijedilo financijsko izvješće, izvješće nadzornog odbora i rasprava, u kojoj je istaknuto nekoliko konkretmih i korisnih prijedloga u cilju poboljšanja rada Društva. Za novog predsjednika Društva prijatelja Vino u tradiciji življenja - Blato izabran je Ivan Milat Šavlija, a za tajnika Emil Milat Luketa. U novi izvršni odbor Društva izabrani su Tonči Marinović, Antun Žanetić, Perica Bačić, Domagoj Donjerković, Ante Šeparović (svi iz Blata), Dragiša Barčot (Vela Luka), Frano Baničević (Smokvica), Luka Krajančić (Čara) i Frano Milina (Lumbarda), a u novi nadzorni odbor Ante Bosnić, Ante Favro i Želimir Bosnić.

Zahvalivši se na izboru i ukazanom povjerenju predsjednik Ivan Milat upoznao je nazočne sa planom rada Društva za 2005. godinu. Također, novi predsjednik je ukazao na potrebu većeg angažiranja Društva tijekom turističke sezone, na neposrednije uključivanje članova u projekt Vinske ceste otoka Korčule, na bolju i neposredniju suradnju sa ostalim vinarima i vinskim udrugama, na organizaciju izložbe vina Dubrovačko-neretvanske županije u Blatu, na nastavak tradicije održavanja vinskih plesova, na organizaciju pjesničkih večeri i Večeri vina (npr. Večer Tina Ujevića i sl.), na posjetama poznatim vinskim regijama u RH, na sudjelovanju na sajmovima vina i na češćem okupljanju vinara i članova Društva. Zahvalivši se staroj upravi na dosadašnjem vrijednom radu Ivan Milat Šavlija je pozvao nazočne članove, prijatelje i goste, a među kojima su još bili državni tajnik za more Branko Bačić, općinski načelnik Ivo Gavranić i drugi, da svojim radom i potporom pridonesu još boljem i kvalitetnijem radu Društva.   

Drugi dio skupštine nastavljen je u dalmatinskoj konobi Zlinje, gdje je upriličena tradicionalna degustacija vina berbe 2004. godine. Tom prigodom predsjednik Društva Ivan Milat Šavlija pozdravio je nazočne i zahvalio se svim članovima na donijetim uzorcima i doprinosu u radu. Potom je mladi enolog Ante Šeparović Markota, u ime komisije upoznao nazočne sa rezultatima ocjenjivanja donijetih uzoraka vina, za koje je istakao da su većina vrlo korektna i jako dobra. Nakon pojedinačne i stručne ocjene za svaki od 23 uzorka bijelih i 19 uzoraka crnih vina, uslijedila je degustacija vina i zajedničko druženje uz prigodni tratamenat, tijekom kojega je domaćin poslužio nekoliko izvornih domaćih jela koja su se odlično sljubila sa degustiranim vinima.


Ispis