Klub DDK Blato broji 390 registriranih darovatelja, od kojih je 230 aktivnih. U proteklih 20 godina Klub DDK Blato je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Korčula, Službom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Dubrovnik i Odjelom za transfuziju krvi KBC Split organizirao ukupno 56 akcija, u kojima je darovano sveukupno 4604 doza krvi, odnosno 82 prosječno darovanih doza krvi po akciji. Ovakvi hvale vrijedni rezultati blatske darivatelje krvi svrstava u sam vrh hrvatskog dobrovoljnog darivanja krvi, na što su članovi Kluba DDK Blato i svi Blaćani izuzetno ponosni.

Također, Klub DDK Blato je u prigodi obilježavanja 28. travnja – Dana Općine Blato i blagdana mjesne nebeske zaštitnice sv. Vincence dobio najviše općinsko javno priznanje Zlatni grb Općine Blato, kao znak zahvalnosti svim aktivnim i pasivnim članovima društva za svaku darovanu kap krvi kojom su spasili mnoge ljudske živote.

Inače, u Hrvatskoj se od 1953. godine dan 25. listopada obilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog darivanja krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25. listopada 1953. godine tijekom Tjedna Crvenog križa.

 

Tekst: D. Oreb


Ispis