Suradnjom Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato sa udrugom Hrapoćuša, Dol i Turističkom zajednicom općine Postira ostvareno je gostovanje OPG Sanja Protić i Blato 1902 d.d. koji su na ovoj gastro manifestaciji prezentirali blatsku lumbliju te ostale eno-gastro proizvode Blata i otoka Korčule, a ujedno je ovo i svojevrstan nastavak projekta naziva “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta”, osmišljenog sa željom spajanja četiri dalmatinska, izrazito iseljenička otoka, u jednu gastronomsku priču koja ima za cilj očuvanje baštine kako na prostorima Dalmacije , tako i u svim dijelovima svijeta gdje se nalaze potomci ljudi koji su otišli iz ovih prostora.

Otoci Brač, Hvar, Vis i Korčula i njihova mjesta Dol na Braču, Stari Grad na Hvaru, Vis na Visu i Blato na Korčuli nosioci su četiri gastronomska unikata koja ih spajaju, a to su: torta hrapoćuša, starogrojski paprenjok, viška pogača i blatska lumblija.

alt

alt

alt

alt

tekst: TZO Blato

foto: TZO Postire i TZO Blato