Ivan Milat - akademski slikar
Blato            

mailto:blatsko-ljeto@blato.hr

Home
Up
Konfužjun u Blatu
More nije plavo...
Ivan Milat
Nemoćnik u pameti
Konfužjun u Blatu
Blatski ljetopis 3
"MOJMIR" - promocija knjige
Blato do 18.st.
U balunu - Štambuk
Matko Trebotić
Sara Minemoto - čelo
Colonija
Zatvaranje Blatskog ljeta 2002

Ivan Milat, rodio se 7.siječnja 1922. godine u Blatu na Korčuli. Doselio se u Dubrovnik 1925. godine, gdje pohađa Osnovnu i Građansku školu. Godine 1936. doselit će se u Vršac. Tu u vojnoj muzičkoj školi stječe glazbeno obrazovanje. Nakon kapitulacije kraljevine Jugoslavije nalazi se u italijanskom zarobljeništvu u Albaniji. Poslije zarobljeništva vraća se na svoj otok Korčulu, gdje se susreće s akademskim kiparom Ivom Lozicom koji će ga inspirirati za skulpturu. Iste godine 1941. odlazi u Zagreb, gdje se upisuje na Konzervatorij i započinje studij za instrument rog. Nao ovim turbulentnim prostorima uspijeva preživjeti II svjetski rat kao muzičar. Nakon 1945. upisuje se na Akademiju likovnih umjesnosti u Zagrebu. Studire kiparstvo u klasi profesora Vanje Radauša i Frane Kršinića. Oboljeva od išijasa kao posljedica rata, napušta kiparstvo na četvrtoj godini, nastavlja studij slikarstva na kome će 1951. diplomirati u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon akademije radit će kao pedagog na gimnaziji u Puli, Županji i na koncu u Kutini. Godine 1960. doseljava u Kutinu. Brojne su njegove samostalne i skupne izložbe. Radi u raznim tehnikama kao što si crtež, ulje, akvarel, reljef, skulptura i medalje.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Sudionik je mnogih humanitarnih akcija. Osobito se istakao u radu na formiranju kutinske galerije. U povodu velike obljetnice 60 godina života i 30 godina umjetničkog rada 1982. godine, daruje galeriji Muzeja Moslavine veliki broj djela s te izložbe. Ilustrira u brojnim časopisima i knjigama (Moslavačke razglednice). Indikativno je to da se još kao student prvi puta predstavlja crtežima koji će postati kontinuitet njegova interesa. Vanjski svijet ga neprestano potiče na stvaranje, osobito tradicijska drvena pučka arhitektura, krajolici, dječji likovi a u poslijednje vrijeme mrtva priroda. Slikar Ivan Milat, ne može odoliti spoznaji i slikama vanjskog svijeta. No njegov realizam ne smije se poistovjetiti s golim preslikom izvanjskog svijeta.

Ivan Milat živi skroman slikarski život na rubu događanja izvan velikih slikarskih metropola. Njegov karakter bitno je reflektirao na tijek njegovih slikarskih izvedbi. Duhovit i temperamentan, nemirna duha, polemičan, nestalan i emocionalan, teško se miri s godinama. Milat potvrđuje onu staru, da kod južnjaka duh sporije stari od tijela.

Mladen Mitar


Pogled na galeriju 1980. 


Home ] Up ] Konfužjun u Blatu ] More nije plavo... ] [ Ivan Milat ] Nemoćnik u pameti ] Konfužjun u Blatu ] Blatski ljetopis 3 ] "MOJMIR" - promocija knjige ] Blato do 18.st. ] U balunu - Štambuk ] Matko Trebotić ] Sara Minemoto - čelo ] Colonija ] Zatvaranje Blatskog ljeta 2002 ]


Zadnja izmjena:
03 August, 2003
Najbolja vidljivost u rezoluciji 800x600 sa MS-Internet Eplorer 3.0 
encoding/charset windows-1250 (ISO)
Webmaster