U nedjelju 23. lipnja 2013.godine u Župnoj crkvi svih svetih održana je pjevana pučka misa utjehe maestra Dinka Fia, a u nastavku programa po završetku mise i večernji koncert povodom sjećanja na maestra Dinka Fia.

 

Dinko Fio hrvatski je skladatelj,  melograf, dirigent, zborovođa i glazbeni pedagog.

Rođen je u Blatu, na sv. Vincencu 1924.godine. Preminuo je 2.studenog 2011.godine.

Školovao se u Dubrovniku, a karijeru je poslije nastavio u Zagrebu.

Jedan je od prvih hrvatskih stručnih melografa. Djeluje od 1943.godine te je poznat kao osoba koja je skladala, priređivala, harmonizirala i obrađivala tekstove za dalmatinske klape i pjevačke zborove.

Obrađivanjem i davanjem u javno izvođenje spasio je od zaborava brojne hrvatske narodne klapske pjesme iz Dalmacije. Kao skladatelj izgradio je povelik opus na temeljima te hrvatske tradicijske glazbe.

1995.godine objavio je knjigu izvorne dalmatinske pjesme abecednim redom regije mjesta zapisa za muške klape ili zborove.

Pučku misu utjehe pjevala je mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba, osnovana 2004.godine na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa komin ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80-ti rođendan.

Prvi komin Snježanin broji 14 članova, a na repertoaru su im skladbe Dinka Fia koje ne pjevaju druge klape, kao što je pučka misa utjehe te skladbe ostalih autora.

Tako su posjetitelji imali prilike uživati u skladbama kao što su Dobra večer ružo moja, Jubila san tebe, Golubice bila (posvećeno supruzi, gđi.Nadi Fio), Ludo more, Leti bila golubica (posvećeno Prvom Kominu Snježaninom) i brojne druge.

Gošće koncerte bile su mlade i uspješne ženske klape: klapa Perlice, klapa Koraja i klapa Kolajna, pod vodstvom prof. Dalije Gavranić, koje su također izvodile skladbe maestra Fia.

Organizatori događanja bili su Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli-ustanova u kulturi, a program koncerta vodila je Andrea Joković.

TZO Blato

alt

 klapa "Kolajna"

alt

klapa "Koraja"

alt

klapa "Perlice"

alt

klapa "Prvi komin Snježanin"


Ispis