Skoro već cijelo desetljeće Dječji vrtić Blato kroz različite aktivnosti nastoji očuvati i promicati stare blatske običaje, tradiciju i baštinu, te vrijednosti koje smo dobili u naslijeđe od naših predaka.

U sklopu tog projekta djeca predškolci iz Dječjeg vrtića Blato sa svojim odgajateljicama prošlog tjedna su išli na tradicionalni, pokladni ručak u pansion Lipa koji je u sastavu poduzeća Blato 1902. d.d.

Uz pratnju starinske harmonike “butunjare” otplesali su splet starinskih blatskih plesova po uzoru na “munde”, četiri pasa, valcer, starinski, mazurku ...

Nakon toga su se počastili jelima s pokladnog jelovnika.

Mališani Dječjeg vrtića Blato su posjetili i Etno zbirku Barilo, nakon čega je nastao centar odjevanja, nazvan “Male švelje”. Djeca su, potaknuta izloženim odjevnim predmetima u krojačkom salonu "iz davnih vremena" i razgovorom po povratku u vrtić, uz pomoć roditelja i odgajateljica i sami formirali nešto slično.

U centru odjevanja djeca uživaju i istražuju, stvarajući svoje kreacije iglom, koncem i tkaninom. Posebno uživanje pruža druženje s bakama koje su uvijek nesebične u darivanju svoje ljubavi i vremena kad su unuci u pitanju.

alt

alt

alt

alt

alt



Ispis