(26.07.) U okviru kulturnog programa XXVI. blatskog ljeta, održana je na mjesnoj Plokati u Blatu tradicionalna Večer blatskog folklora, a čiji je domaćin bilo Viteško udruženje „Kumpanjija“.

Tijekom večeri posjetitelji su uživali u nastupu blatskih kumpanjola i tancarica koji su izveli Splet pokladnih plesova u koji spadaju tango, valcer, mazurka te četiri pasa koji se u Blatu tradicionalno izvode u vrijeme poklada tj. na Mundama. Plesači su biti odjeveni u građansku nošnju iz 19. st. koja se odijevala za vrijeme blagdana te na samome kraju večeri najatraktivniji dio programa - poznati mačevalački ples od boja „Kumpanjija“ pod vodstvom kapitana Ivana Bačića, barjaktara Jakova Sardelića i kapulara Ivana Protića.

Između nastupa V.U. Kumpanjija nastupio je KUD Zvonko Galović Nona iz Tompojevaca_te muška pjevačka skupina „Bećarine“ iz Đakova. KUD je osnovan 1986. godine pod nazivom KUD Mladost, a današnji naziv nosi po istaknutom članu, poginulom hrvatskom branitelju Zvonku Galoviću Nona.

Donoseći dašak Slavonije u Blato, u tradicionalnim nošnjama KUD Zvonko Galović Nona i "Bećarine", prikazali su raskoš i ljepotu folklorne glazbe i plesa iz srca Slavonije.

Program je vodila Marta Bilić.

alt

alt

alt

alt

alt


Ispis