ODRŽANI 7. DANI BLATSKE LUMBLIJE I PREDSTAVLJANJE 4 OTOKA / 4 MJESTA / 4 RECEPTA

Na izbor su se mogli prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa se tako u natjecateljskom dijelu večeri na ovogodišnjim 7. Danima blatske lumblije prijavilo 59 natjecatelja i natjecateljica, među kojima su bila prijavljena 24 varenika te 55 blatskih lumblija. Nakon pozdravnih riječi domaćina i zahvale svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, uslijedio je blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova sa ovoga područja. Uz degustaciju izloženih lumblija svi posjetitelji imali su priliku uživati i u proizvodima Društvo prijatelja "Vino u tradiciji življenja", OPG Protić Sanja, Blato 1902 d.d., Moja Nadalina jdoo, Lovačko društvo “Jastreb” te Škatula iz Korčule.

Posebni gosti večeri bili su predstavnici i sudionici projekta 4 OTOKA 4 MJESTA 4 RECEPTA, i to: starogrojski paprenjok iz Starog Grada na Hvaru,dolska torta hrapoćuša iz Dola na Braču te viška pogača iz Visa na Visu, uz naravno neizostavnu blatsku lumbliju.

alt

alt

Tokom večeri sve posjetitelje zabavljao je Art Acoustic Band.

Nakon što su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji degustirali sve izložene blatske lumblije i varenik uslijedilo je proglašenje tri najbolje blatske lumblije i tri najbolja varenika po mišljenju stručnog ocjenivačkog žirija. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za varenik u sastavu: Domagoj Donjerković, Mileva Milat i Petar Bačić tri najbolja varenika ove godine su: varenik Maje Žuvele, varenik Tonke Žuvele i varenik Katje Sardelić Kraljević. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za blatsku lumbliju u sastavu: Mirjana Mirošević, Marija Protić Sršen, Jelica Novaković, Fanita Šeman, Nela Žaknić i Zrinka Favro tri najbolje ovogodišnje blatske lumblije su: lumblija Marije Vlatko, lumblija Martine Padovan i lumblija Marijane Žuvela.

Dani blatske lumblije su manifestacija koja je započela 2012.godine te je danas događanje koje doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija.

alt

alt

alt

Projekt “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” povezuje četiri iseljenička otoka i njihova četiri mjesta ( Korčula – Blato, Hvar – Stari Grad, Brač – Dol, Vis – Vis) preko njihove tradicionalne gastronomije (blatska lumblija, starogrojski paprenjak, torta hrapoćuša dol i viška pogača).

alt

Zbog svojih sastojaka blatska lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji."Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Ususret izložbi, degustaciji i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2018. godini dan ranije, 26. listopada predstavljeni su sudionici projekta 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta pa su tako u jutarnjim satima u konobi Zlinje održane radionice izrade starogrojskog paprenjaka i viške pogače, a uvečer u kušaoni viva Blato 1902. predstavljeno je eko etno selo Dol i njihova torta hrapoćuša. program je završio u nedjelju, 28. listopada tradicionalnim programom blagoslovom i degustacijom blatskih lumblija učenika Srednje škole Blato na Plokati.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ispis   E-mail