Kucnazabava MViteško udruženje Kumpanjija - Blato priredilo je u kavani hotela Lipa u Blatu svoju tradicionalnu kućnu zabavu i Večer blatske spize, slastica i pića. Kućnu zabavu je u nazočnosti brojnih okupljenih članova i prijatelja Kumpanjije otvorio predsjednik Toni Farac koji se zahvalio svima na spravljenim i donijetim jelima, slasticama i piću. Također, ukazao je na potrebu daljnjeg očuvanja   i promicanja tradicionalnih izvornih kulinarskih i folklornih običaja Blata, te svima uputio poziv da ovaj hvale vrijedan običaj nastave i ubuduće.

Potom je uslijedila degustacija 60-tak raznovrsnih ukusno spravljenih i izloženih jela, slastica i pića, a koje su za ovu prigodu pripremili i donijeli članovi i prijatelji Kumpanjije. Tako su se na velikom kumpanjolskom (švedskom) stolu našla brojna izvorna domaća jela, kao što su čimule, ze'je, gruda, bilo iz baje, zec na div'jač, kravut i suho meso, pračevina frigana, gulaš juneći, frigane lignje, hubotnica na salatu, hubotnica pečena u rišćeri, kozice frigane, rib'ja pašteta, črni rižot od sipe, slani inćuni, pohovane škampe, frigane gere, slane sardele, slanutak, masline i pogače.
Od slastica nazočni su probali i degustirali cukarine, bruštulane mindele, lumblije, orahnjače, pite od jabuka, rožate, pušurate, kifliće, 
hrstule, domaći kruh, cunjere, suhe smokve i orančine, a od pića domaća bijela i crna vina, prošek, orahovicu i domaće rakije (anižeta, travarica, lozovača). Ugodnom raspoloženju, a koje je potrajalo do kasnih večernjih sati pridonijela je i svirka Iva Tulića, Iva Protića Gardenala i Željka Vitasovića na harmonici butunari, uz koju su i mladi i stariji zaplesali izvorne blatske i pokladne plesove.  

Kucnazabava


Ispis