Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji sa Hrvatskom obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika Korčula-Lastovo-Blato održao je 19. svibnja u 16:00 sati u maloj dvorani Doma kulture  u Blatu stručno tematsko predavanje na temu „Uvođenje HACCP sustava za ugostitelje".

Image

Dr.med. Mato Lakić u Blatu

Predavanje je održao spec. epidemiolog dr.med. Mato Lakić iz Dubrovnika, a istom su nazočili obrtnici koji se bave ugostiteljstvom i proizvodnjom hrane zapadnog dijela otoka Korčule. Tijekom stručno-edukativnog predavanja nazočni su upoznati sa Zakonom o hrani i obvezom primjene novih higijenskih, sanitarnih i tehnoloških propisa u ugostiteljskim objektima. Također, predstavljeni su im i tzv. „Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje" i „HACCP vodič - praktična provedba HACCP načela za ugostitelje", a koje su dužni svi provoditi. Zakon o hrani i novi propisi sukladno normama Europske unije obvezuju sve vlasnike ugostiteljskih objekata uvođenje HACCP sustava, te im omogućava da po vrlo povoljnim uvjetima implementiraju HACCP sustav, koristeći usluge savjetovanja i nadzora od strane Zavoda. Udruženje obrtnika Korčula-Lastovo-Blato i Zavod za javno zdravstvo, kako je pritom još rečeno, imaju zajednički interes, a to je održavanje sigurnosti hrane u pripremi, obradi i distribuciji hrane i pića u ugostiteljskim objektima, dok je novi zakonski propis rezultat vrlo dobre suradnje HOK-a sa Zavodom, a ujedno je i jedna od antirecesijskih mjera. Iako je spomenuti Zakon stupio na snagu 1. siječnja ove godine, rok za prilagodbu dan je do konca 2009. godine, odnosno, od 1. siječnja 2010. godine stupa na snagu njegova primjena i početak strogog sanitarnog i inspekcijskog nadzora, i kažnjavanje svih onih koji se ne budu pridržavali novih propisa.


Ispis