DEGUSTACIJA VINA U KONOBI ZLINJE
Društvo prijatelja Vino u tradiciji življenja Blato, u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu priredilo je u dalmatinskoj konobi Zlinje u Blatu vrlo uspjelo i dobro posjećeno stručno-edukativno predavanje i prigodnu degustaciju vina za sve članove, prijatelje i ugostiteljske radnike sa otoka Korčule. Prezentaciju je u ime domaćina otvorio predsjednik TZ Općine Blato, dopredsjednik Društva i vlasnik dalmatinske konobe Zlinje gosp. Zlatko Bačić koji se zahvalio svima na odazivu i pritom upoznao sa svrhom ovog okupljanja i druženja. Također, ukazao je na višegodišnju hvale vrijednu tradiciju okupljanja članova Društva i zajedničke degustacije ovdašnjih vinara i ugostitelja, čime je demantirao pojedine netočne tvrdnje uglednog vinarskog stručnjaka i vinologa Vinske Akademije ing. Iva Ivaniša, a koji u svojoj stalnoj Kolumni o vinu u tjedniku Dubrovački vjesnik od 21. veljače, br. 2769. pod naslovom Vinari, trgovci i ugostitelji, među ostalom tvrdi «Vino i jelo su dvije stvari koje jedna bez druge skoro pa ne bi mogle postojati. Isto tako su vinari i ugostitelji, dvije struke koje također, jedna bez druge ne mogu funkcionirati. Ipak, čudno je, ali interakcija među ovim dvjema branšama gotovo da i ne postoji na ovim našim prostorima ... Uz dužno poštovanje i uvažavanje, kako je još istakao Zlatko Bačić, ovaj ugledni vinarski stručnjak očito nije dovoljno upoznat sa radom Društva prijatelja Vino u tradiciji življenja Blato koje već godinama uspješno promiče suradnju vinara i ugostitelja, odnosno, promiče upravo ono što se u drugom dijelu citirane kolumne negira. Takav stav ovog vrsnog vinologa upućuje na zaključak, da ono što se ne događa u Gradu, da se ne događa ni u drugim, manjim sredinama naže županije !!! Sa izrečenom tvrdnjom suglasan je bio i predsjednik Društva ing. Perica Bačić koji je istakao da se aktivnosti ovog Društva temelje na dobrovoljnom okupljanju korčulanskih vinara i vinogradara i na zajedničkom promicanju vinske kulture, kulture proizvodnje i pijenja kvalitetnih vina, pri čemu je suradnja sa ugostiteljima i turističkim radnicima vrlo dobra, redovita i od obostrane koristi. Potom se nazočnima obratio predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc.dr. Bernard Kozina koji je nazočne upoznao sa radom ovog fakulteta, sa projektom uzgoja kvalitetnih sorata grožđa i proizvodnje kvalitetnih vina na agronomskom gospodarstvu Jazbina, u kojemu vrlo aktivno sudjeluju i studenti agronomije. Također, ukazao je na potrebu svakodnevnog, ali i umjerenog konzumiranja vina, na bolje shvaćanje važnosti i bolje razumijevanje vina i njegovih sastojaka, kao i na potrebu veće upotrebe vina u turizmu. U cilju promicanja vinske kulture doc.dr. Kozina je upoznao nazočne sa načinom pravilnog posluživanja, kušanja i pijenja vina, te na pravilan izbor čaša i hlađenje vina na odgovarajućim temperaturama. I na poslijetku, ukazao je na način uzgoja, njegovanje i čuvanja pojedinih visokokvalitetnih sorata vina, gdje posebno mjesto zauzimaju izborna i tzv. predikatna vina. Po završetku stručno-tematskog predavanja uslijedila je degustacija i kušanje nekoliko sorata vina koja su proizvedena i odnjegovana na agronomskom gospodarstvu Jazbina, kao i nekoliko domaćih vina. Tako su nazočni imali ugodno zadovoljstvo kušati pjenušac, Rajnski rizling, Savignon, Mladi Muškat, Chardonnay Barique, Plavac, Dingač i nekoliko vrsta Traminca, uz koja je bilo posluženo nekoliko izvornih domaćih jela koja su se odlično «sljubila» sa vinskom kapljicom. Ugodnoj degustaciji i druženju okupljenih korčunalskih vinara i ugostitelja pridonijela je i večer pokladnih plesova zvanih munde, gdje su uz svirku harmonike butunare brojni posjetitelji dalmatinske konobe Zinje zapjevali i zaplesali. Još je vrijedno napomenuti da su se tijekom večeri okupljenim vinarima i ugostiteljima u konobi Zlinje pridružili brojni gosti, među kojima i općinski načelnik prof. Ivo Gavranić, direktor Poljoprivrede Blato Ivan Milat i bivši blatski župnik don. Josip Barišić, a koji su također kušali nekoliko biranih vina i posluženih jela.
|