Već treću godinu za redom Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira Good Food Festival, gastro festival međunarodnog karaktera za ljubitelje dobre hrane i pića, uz tridesetak gastronomskih događanja objedinjenih od 20. do 23. listopada. Promocija tradicionalne gastronomije važan je segment programa Good Food Festivala, te će se ove godine, u nedjelju 23.listopada 2016 u vremenu od 11-13 sati u Palači Sponza upriličiti prezentacija naše destinacije sa pričom o autohtonom kolaču lumbliji uz tradicionalni ples Kumpanjiju i klapsku pjesmu klape Kumpanji, te predstavljanje nagrađivane kuharice „Croacia- Cozinha e Memoria Dalmata“ potomkinje blatskih iseljenika Katie Gavranich Camargo.

Lijepa je ovo prigoda da se Dubrovčani i svi posjetitelji upoznaju s još jednim gastronomskim raritetom naše regije, kao i djelićem folklora i nasljeđa otoka Korčula.

Viteško udruženje Kumpanjija u svojoj sekciji prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripremanja lumblije, dok Turistička zajednica općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi, zajedno sa medijskim pokroviteljem Radiom Blato već petu godinu za redom organiziraju 30.listopada jedinstveno gastro događanje „Dani lumblije“ koje zasigurno doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji i poklanja se obitelji, prijateljima i susjedima. "Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i traje dugo.

preuzeto sa Turistička zajednica grada Dubrovnika

Program Good food Festival 2016.

Brošura Good food Festival 2016.

alt

foto: TZO Blato


Ispis