AJACCIO - U petek kasno navečer završene su 17. Svjetske otočke igre na Korzici.

Ceremonija zatvaranja održana je u amfiteatru Hotelskog kompleksa Marina Viva u Poritcciu mjestu desetak kilometra udaljenog od središta glavnog grada Korzike , gdje su se okupili sportaši iz 11 svjetskih otoka koliko je ove godine sudjelovalo na Igrama.

Najskromnija ceremonija zatvaranja do sada, bez puno 'pompe', blještavila i protokola koji su pratili dosadašnje Igre, ali nekako i najspontanija, čini nam se za mlade sportaše i najbolja, vjerojatno i - najdraža….

Nakon službenog proglašenje redoslijeda otoka i pobjednika, te preuzimanja zastave Igara, uslijedilo već je uobičajeno druženje svih uz sudionika uz ples i glazbu.

Ukupni pobjednici 17. Svjetskih igara otoka na Korzici su sportaši Sicilije koji su tako ponovili prošlogodišnji uspjeh sa Sardinije i peti put za redom osvojili titulu najboljih.

Kao i lani druga je Sardinija , a treći Martinique. Korčula je u poretku zadnja.

Sudjelovanje u samo tri sporta i ove nas je godine koštalo zadnjeg mjesta. No to ne umanjuje ukupni dojam naših, koji su uz jednu brončanu atletsku medalju, dva peta mjesta, jedno šesto u dva finala, solidne nastupe naših plivača i tenisača, doduše u nešto slabijoj konkurenciji bez dvojbe i - bolji nego na Sardiniji …

Na završnoj svečanosti pehar za sudjelovanje iz ruku predstavnika COJI-a primili su: naš jedini ovogodišnji osvajač medalje brončani skakač u vis Tomislav Nadilo, plivačica Sanja Klisura i sportska voditeljica naše ekipe Lana Filippi Brkić.

Pored Tomislava Nadila koji je u petak drugi put za redom uzeo medalju, zadnjeg dana natjecanja nastupile su naše plivačice i plivači.

Plasmani plivačke ekipe zadnjeg dana natjecanja :

50 m delfin

Antonela Skokandić 12.

Mate Batinović 11. , Tomislav Denoble 15.

100 prsno

Tihana Slavić 9.

Lovro Petković 8.

200 m mješovito

Sanja Klisura 10.

Antonela Skokandić 11.

Tomislav Denoble 12.

Lovro Petković 13.

U Ukupnom poretku plivanja Korčula je šesta od devet otoka sudionika, ženske su pete muški sedmi .

U petak je održano i finale teniskog natjecanja u kojem su u talijanskom finalu tenisači Sicilije bili bolji od Sardinije. Na već uobičajenoj dodjeli pobjedničkih pehara i nagrada, svoje mjesto među 'elitom' dobio je i naš mali Filip Mažurana primivši posebnu medalju kao najmlađi sudionik teniskog turnira.

Tenisači su u ukupnom redoslijedu zauzeli šesto mjesto od sedam otoka sudionika, ostvarili su jednu pobjedu i zabilježili tri poraza, sasvim solidan rezultat obzirom da su imali najmlađu momčad na turniru .

Na Ceremoniji zatvaranja Igara službenu zastavu Igara preuzeo je otok Elbe, koji će biti organizatori Igara 2014.g. Predstavnici talijanskog otoka smještenog u Tirenskom moru između Korzike i 'talijanske čizme ', kako smo već prije rekli obećali su napraviti sve da se Igrama vrati nekadašnja razina i broj sudionika. U tom smjeru bio je i uvodni govor Pierra Santonia Predsjednik COJI-a, koji je pored ostalog rekao kako su 'ovogodišnje Igre održane su u iznimno teškim uvjetima sveopće krize. Korzika je u zadnji čas uzela organizaciju Igara, cilj je bio održati ih pod svaku cijenu, kako se ne bi prekinuo dugogodišnji kontinuitet . Unatoč brojnim organizacijskih i inim problemima koje su ih ovaj put pratile u tome se ipak – uspjelo!

'Ono najgore vrijeme za Igre je za nama' ocjena je najodgovornijih u COJI-u dodajući kako duh Igara - 'druženje i upoznavanje svjetske sportske otočke mladeži unatoč svemu - živi dalje' …

Na redu je dakle 2014.g. Elba , a onda kako sad stvari stoje u 'koštac' sa organizacijom igara 2015.godine trebao bi se uhvatiti daleki Martinique …

alt

tekst i foto: Nenad KosovićIspis   E-mail